duminică, 9 august 2015

Gem de caise



Anul acesta am pregatit mai multe tipuri de dulceturi si gemuri, daca tot a fost asa de darnica natura cu noi. Mai jos regasiti reteta pentru gemul de caise, unul dintre gemurile mele preferate. 
Eu am avut 3.2 kg caise fara samburi, dar am trecut cantitatile pentru 1 kg de caise (pentru a fi mai usor de calculat pentru voi). Va invit sa pregatiti si voi acest gem deoarece este delicios.

Ingrediente:
1 kg caise (cantarite fara samburi)
750 g zahar
zeama de la 1/2 lamaie

Mod de preparare:
Speli caisele, 


le cureti de samburi si le pui intr-un vas incapator. 


Le pui pe aragaz, la foc mic, amestecand periodic, caci au tendinta sa se prinda de fundul vasului.


Fierberea fructelor fara zahar are rolul de a elimina o parte din apa continuta de fructe inainte de adaugarea zaharului, pentru a preintampina caramelizarea acestuia si obtinerea unor dulceturi (gemuri, marmelade) de culoare prea inchisa.
Dupa ce fructele au fiert timp de 30 de minute si s-au inmuiat bine, 


transformi fructele in piure cu ajutorul blenderului de mana.


Indiferent daca pasezi fructele transformandu-le in piure sau nu, dupa primele 30 de minute de fierbere este momentul sa adaugi zeama sau sarea de lamaie, deodata cu tot zaharul.


Amesteci pana se omogenizeaza compozitia si lasi sa fiarba in continuare. In curand, impuritatile continute de zahar se vor ridica sub forma de spuma, care trebuie indepartata pe masura ce se formeaza (se alege spuma de la suprafata cu o lingura si se da deoparte).
Dupa adaugarea zaharului, fierbi gemul pana cand scade la consistenta dorita, timp in care indepartezi spuma de cateva ori si stergi permanent marginea vasului cu un servet umed, pentru a nu permite gemului care adera de vas sa se caramelizeze si sa dea un aspect si un gust neplacut intregii cantitati. 


Timpul de fierbere difera in functie de continutul de apa al fructelor. Pentru a proba daca gemul este gata introduci o farfurie in congelator timp de 5 minute, apoi pui o cantitate mica de gem pe farfurie. Daca, dupa racire, consistenta e buna, atunci gemul este gata, daca nu, mai lasi sa fiarba gemul.
Pentru a steriliza borcanele, le speli si le introduci in cuptorul incins (asezandu-le pe o tava metalica) timp de 30 minute si le lasi sa se raceasca acolo.
Umpli cu gem fierbinte borcanele sterilizate si uscate, avand grija sa asezi fiecare borcan pe o tavita metalica sau deasupra unei lame de cutit. Infiletezi bine capacele, apoi le intorci cu capacul in jos si le lasi asa timp de 15 minute, 


apoi le asezi intr-o pătura groasa, le acoperi bine si le lasi sa se raceasca lent (pana a doua zi). 
Mie mi-au iesit 10 borcanele de gem delicios din 3.6 kg de caise cu samburi. 



Pentru aceasta reteta delicioasa am avut ca sursa de inspiratie o reteta de-a Laurei Laurentiu , pe care o felicit pentru bunatatile pe care le pregateste si ni le impartaseste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu