duminică, 18 octombrie 2015

Învârtită cu gutui



Cu ceva timp in urma am pregatit o invartita absolut delicioasa pe care va invit sa o testati si voi. E o reteta rapida si poate fi pregatita cu diverse umpluturi: nuci, gem sau cu dovleac .

Ingrediente:

-pentru aluat:
300g faina
100 g unt 
120 g smantana
1 ou si 1 galbenus 
1 lingura otet
1 lingurita praf de copt
1 praf sare

-pentru umplutura:
5 gutui
100 g zahar 
1/2 lingurita scortisoara
1 lingurita amidon
1 plic zahar vanilat
2 linguri zahar pudra

Mod de preparare:
Intr-un castron mixezi untul moale la temperatura camerei impreuna cu smantana, oul, galbenusul si otetul pana obtii o crema. Adaugi faina amestecata cu praful de copt si sarea. Framanti un aluat neted pe care il invelesti intr-o folie si il dai la frigider pentru o ora.


Intre timp, razi gutuile pe razatoarea cu ochiuri mari, 


adaugi  zaharul si amesteci. Pui cratita pe foc si lasi sa se caleasca gutuile impreuna cu zaharul pana cand sucul lasat de gutui scade. 


Adaugi scortisoara si zaharul vanilat. Mai lasi sa fiarba incet, inca 1 minut apoi lasi compozitia sa se raceasca complet.
Scoti aluatul din frigider si il intinzi pe masa de lucru bine infainata. Intinzi un dreptunghi cu lungimea de 40 cm si latimea de 20 cm.
Intinzi piureul de gutui pe toata suprafata aluatului, apoi  rulezi aluatul cat mai strans. 


Sulul de aluat trebuie sa aiba in intregime aceeasi grosime (pe cat posibil). 
Apuci un capat al sulului si incepi sa il rotesti  spre interior, dandu-i forma de melc. Pregatesti o forma de tort, pe care o tapetezi cu hartie de copt. Pui inauntru melcul de aluat.


Introduci tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius, pentru 40-45 de minute, pana cand se rumeneste frumos si aluatul are o crusta crocanta.



Scoti invartita din cuptor, o lasi in tava in jur de 20 de minute sa se racoreasca. Dupa ce s-a racit bine, o pudrezi cu zahar.


Va doresc pofta buna!

Un comentariu: