miercuri, 6 august 2014

Tort de ciocolata si crema mascarpone

Doarece ador prajiturile cu muuulta ciocolata am purces la pregatiri. Am imprumutat o reteta de-a Mihaelei Simuc pe care o felicit pentru retetele minunate pe care le pregateste si ni le impartaseste.


Ingrediente:
Pentru blat:
50 g cacao neagra
150 ml apa
6 oua
200 g zahar
120 ml ulei
280 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de rom

Pentru crema de cacao:
50 g cacao neagra
125 ml apa
150 g zahar
200 g unt
4 galbenusuri
esenta de rom

Pentru blatul alb:
4 albusuri
4 linguri zahar
2 linguri faina
50 g nuca de cocos
esenta de vanilie

Pentru crema de ciocolata:
200 g ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
250 g mascarpone
1 lingura zahar vanilat

Mod de preparare:
Pentru blat pui cacaoa intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu,pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao.

Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din cantitatea de zahar si mixezi pana obtii o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoti paletele mixerului. Galbenusurile le freci cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana devin albe si cremoase. 

Adaugi treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita.

Incorporezi faina amestecata cu praful de copt 

si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua.
Torni compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. 

Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la atingere.  

Il scoti pe un gratar si-l lasi la racit.
Peste cacaoa amestecata cu jumatate din cantitatea de zahar torni apa, apoi o pui la fiert la foc mic, pana compozitia devine ca o smantana.
Galbenusurile si cealalta jumatate din cantitatea de zahar le freci spuma si le torni peste crema fierbinte de cacao, amestecand continuu. Le fierbi in continuare la foc mic sau pe baie de abur, pana compozitia se ingroasa ca o smantana. 

O dai deoparte si o lasi la racit.


Untul il topesti pe jumatate, apoi il mixezi pana devine pufos ca o crema si il incorporezi in compozitia racita de galbenusuri. Adaugi esenta de rom dupa gust.
Pentru blatul alb mixezi albusurile cu un praf de sare pana se intaresc. Adaugi zaharul si esenta de vanilie si mixezi pana obtii o bezea ferma si consistenta. Adaugi nuca de cocos amestecata cu faina si omogenizezi amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Torni compozitia in tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt 


si o dai la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, pana blatul incepe sa se rumeneasca pe margini. 


Il scoti pe un gratar si-l lasi la racit.
Pentru crema de ciocolata, rupi ciocolata bucatele si o topesti la foc mic impreuna cu frisca lichida. Aduci compozitia la punctul de fierbere, o dai deoparte si o omogenizezi. O lasi sa se racoreasca, apoi o dai la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte).
Mixezi crema pana se omogenizeaza si incepe sa prinda consistenta. Adaugi mascarpone si zaharul vanilat si mixezi pana obtii o crema ferma.
Blatul de cacao il tai in doua parti (mie nu mi-au iesit egale din pacate), iar crema de cacao o imparti de asemenea in 2 parti egale. Pui unul din blaturi pe platou in interiorul unui inel, jumatate din crema de cacao, 


blatul alb, cealalta jumatate din crema de cacao 


si cel de-al doilea blat. Lasi tortul la rece pentru o ora si apoi indepartezi inelul de tort.


Imbraci tortul in crema de ciocolata pastrand putina crema si pentru ornat.



Va doresc pofta buna!

2 comentarii:

  1. Multumesc si ma bucur ca facem parte din aceeasi gasca. Cea a iubitorilor de ciocolata! ;)

    RăspundețiȘtergere