vineri, 13 octombrie 2017

Piept de rata cu legume la tigaie



Rata este o pasare cu carne rosie, foarte hranitoare si gustoasa. Carnea de rata este o sursa buna de proteine ​​de inalta calitate. Fara piele, are o valoare calorica chiar mai mica decat carnea de pui. Conform www.petitechef.ro o  portie de carne de rata contine jumatate din doza zilnica recomandata de acid nicotic (vitamina B3), fier si seleniu. Pe langa toate acestea este si o buna sursa de proteine slabe. Poate fi saraca in grasimi si acizi grasi saturati. Daca de pe pieptul de rata se indeparteaza pielea atunci el are un continut de grasimi si de acizi grasi saturati mai mic decat pieptul de pui.
O portie de 100 grame de carne piept de rata fara piele contine 140 de calorii si 11,2 g de grasime.
Carnea de rata este o sursa buna de proteine, niacina, fosfor, riboflavina, fier, zinc, vitamina B-6 si tiamina si cantitati mai mici de vitamina B-12, acid folic si magneziu. Este relativ bogata in grasimi si colesterol, daca se consuma si pielea.
Carnea de rata este recomandata pentru intarirea sistemului imunitar, sistemului nervos si a celui digestiv. 
Modul de pregătire al cărnii l-am luat de pe blogul Claudiei Vasilache care explică foarte frumos fiecare pas.



Ingrediente:
2 bucăți de piept de rață
sare
piper


-pentru garnitură:
1 dovlecel
1/2 ardei gras roșu
cateva buchețele de broccoli
roșii cherry
sare
piper
oregano
2-3 linguri ulei de măsline


Mod de preparare:
Începi prin a scoate pieptul de rață din frigider cu măcar o oră înainte de a-l pregăti. În felul acesta carnea va ajunge treptat la temperatura camerei.
Crestezi cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit pielea pieptului de rață făcând tăieturi în diagonală, de la stanga la dreapta și invers (eu am crestat doar de la dreapta la stânga, dar voi să faceți corect). Nu tai de tot pielea ci doar o crestezi ca să iasă grăsimea din ea.


Sărezi, piperezi și așezi bucățile de piept de rață astfel crestate, cu partea pe care este pielea, într-o tigaie.


Pui apoi tigaia pe foc și gătești pieptul la foc mediu pentru aproximativ 8 minute pe o parte după care întorci pe partea cealaltă. 


Este foarte important să reții aceste 2 aspecte: tigaie rece și pieptul așezat cu partea pe care este pielea! Sub piele este multă grăsime care se va scurge în tigaie, care, rece fiind nu va sigila sucurile din carne în interior așa cum se întamplă atunci când se folosește o tigaie încinsă.
Dupa ce prăjești pieptul de rață pe ambele părți îl scoți din tigaie și îl așezi într-un vas pe care îl vei pune apoi în cuptorul încins bine unde îl vei ține în funcție de cum dorești să iasă pieptul în final. 


Timpii oficiali pentru gătit pieptul de rață la cuptor, la o temperatura de 180 – 200 de grade, sunt: 6-7 minute pentru “în sânge”, 9-10 minute pentru “mediu” și 12 -14 minute pentru “bine făcut”. Dacă depășești timpul acesta carnea va deveni foarte bine făcută și va fi tare iar dacă îl ții mai puțin ea va fi prea în sânge. Eu l-am lăsat 14 minute.
Cât timp se gătește pieptul de rață în cuptor pregătești legumele. Buchețelele de broccoli, le desfaci, le speli și le pui la fiert în apă rece cu puțină sare și le tragi un clocot.


Tai dovlecelul cubulețe, ardeiul îl tai felii și le călești în uleiul încins. 
Adaugi buchețelele de broccoli și roșiile cherry spălate. Adaugi sare, piper și oregano, amesteci și mai lași câteva minute după care le dai deoparte.



Când este gata pieptul de rață, îl scoți din cuptor, îl pui pe un platou și îl lași să se ”odihnească” 2-3 minute, doar cât să își lase sucurile ce provin de la gătit 


după care îl tai felii pe care le așezi pe farfurie alături de garnitura de legume.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu