miercuri, 14 decembrie 2016

Prajitura brad de Craciun




De multa vreme pusesem ochii pe acest brad de Craciun si imi doream sa incerc si eu reteta. Am testat-o recent dupa o reteta gasita aici. Va invit sa o incercati si voi deoarece este delicioasa.


Ingrediente:
-pentru aluat:
450 g faina 
70 g zahar 
1 plic drojdie uscata 
un praf sare 
30 g unt 
250 ml lapte 
2 galbenusuri 
1 lingura ulei 

-pentru umplutura:
o cutie crema de ciocolata (Finetti)
20g nuci macinate
2 albusuri
2 linguri zahar

-pentru decor:
1 galbenus
2 linguri lapte
4-5 linguri apa 
2 linguri zahar 
2 linguri seminte de susan / fulgi de cocos

Mod de preparare:
Amesteci toate ingredientele uscate (zahar, faina, drojdie, sare) intr-un castron incapator.
Incalzesti laptele si il adaugi peste amestecul uscat, urmat de 2 galbenusuri si de unt.
Amesteci ingredientele folosind o furculita, pana obtii un aluat, apoi  framanti cu mainile pentru vreo 10 minute. Initial, aluatul va fi lipicios, dar pe masura ce se framanta va deveni fin. Daca devine prea uscat, adaugi cateva picaturi de lapte si continui sa framanti.
Dupa cele 10 minute de framantat, adaugi uleiul intr-un castron si tavalesti aluatul in ulei. Pui o folie de plastic sau un prosop curat peste si lasi la cald cam 60-90 minute. Dupa ce aluatul si-a dublat marimea, il imparti in 4. 


Albusurile le bati spuma cu zaharul si apoi adaugi nucile macinate si amesteci usor.


Intinzi prima foaie de aluat  (pe o hartie de copt pe care s-a presarat faina) intr-o forma cat mai apropiata de una triunghiulara, subtire. 


Cand obtii forma perfecta, o pui pe o tava tapetata cu hartie de copt (si unsa cu unt), apoi o ungi cu crema de ciocolata usor incalzita, intr-un strat subtire.


Lasi in partea de jos, la baza “bradului” o zona de 5 cm neacoperita cu crema, mai putin in zona trunchiului, unde cobori cam 2-3 cm cu crema.
Procedezi la fel si cu urmatoarele foi, masurand dimensiunea primei foi, pentru a le intinde pe toate la fel.
Deasupra celei de-a doua foi adaugate intinzi un strat de crema cu nuci, 


apoi adaugi a treia foaie de aluat peste care intinzi un strat de crema de ciocolata. 


Asezi a patra foaie de aluat si o lasi simpla.


Elimini excesul de aluat folosind o rigla sau marginea unei tavi pentru a putea taia drept (pentru a se obtine forma de triunghi a bradului). Elimini aluatul din partea inferioara urmarind conturul cremei de ciocolata, pentru a  obtine “trunchiul” bradului.


Pe lateralele bradului de Craciun, tai fasii de 3 cm grosime, de la margine pana la trunchiul conturat mai devreme. 


Dupa ce tai toate fasiile, le iei pe rand cu mana si le rotesti de doua ori (in aceeasi directie), iar catre varf, unde bradul se ingusteaza, o singura data. 

Lasi prajitura la crescut pentru 30 de minute, apoi o ungi cu galbenusul amestecat cu lapte.


Dai prajitura la cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute, pana cand devine rumena. 
Scoti din cuptor dupa ce s-a rumenit, dizolvi cele 2 linguri de zahar in apa si ungi prajitura. Presari fulgii de cocos sau semintele de susan din loc in loc, pentru a lasa impresia de brad nins.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu