duminică, 17 septembrie 2017

Tort cu ciocolată, vișine și mascarpone


În urmă cu 2 săptămâni o prietenă m-a rugat să pregătesc un tort pentru ziua de naștere a fiului său. Mi-a spus ca el îsi dorește un tort cu ciocolată și vișine. Am avut ceva emoții deoarece nu știam dacă va fi pe gustul său. Din fericire acesta a fost foarte încântat de rezultat. M-am bucurat foarte tare. Am servit și eu din tort și a fost pe gustul meu. ;)
Am pregătit blatul meu preferat care nu necesită însiropare: este umed și foarte gustos.

Ingrediente:
-pentru blat:
50 g cacao neagră
150 ml apă
6 ouă
200 g zahăr
120 ml ulei
280 g faină
1 linguriță praf de copt
esență de rom

-pentru crema de vișine:
500g vișine
6 linguri zahăr brun
4-5 linguri amidon de porumb

-pentru crema mascarpone:
300g mascarpone
100ml smântână peste 30% grăsime
80g zahăr măcinat

-pentru ganache de ciocolată:
200g ciocolată neagră
300ml frișcă lichidă
100ml smântână peste 30% grăsime
30g zahăr măcinat

-pentru ornat:
90g ciocolată neagră
50ml frișcă lichidă
30g unt

Mod de preparare:
Pentru ganache-ul de ciocolată, încălzești 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi 200g ciocolată ruptă bucățele. 


După un minut amesteci bine și vei obține o cremă fină. O lași să se răcească complet și o dai la frigider pentru câteva ore ( sau peste noapte). 


Pentru blat pui cacaoa într-un vas și torni apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi lași la răcit. Strecori compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao.


Bați albușurile spumă tare cu un praf de sare. Adaugi jumătate din cantitatea de zahăr și mixezi până obții o bezea lucioasă, care face țepi atunci când scoți paletele mixerului. Galbenușurile le freci cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Adaugi treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită. 



Încorporezi treptat făina amestecată cu praful de copt și amesteci ușor cu o lingură de lemn de jos în sus și la sfârșit, adaugi în 2-3 reprize, bezeaua.


Torni compoziția într-o tavă (23 cm diametru) tapetată pe fund cu hârtie de copt iar marginile unse cu unt. 



Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, până blatul devine ferm la atingere. Îl scoți pe un grătar și-l lași la răcit. 


După ce s-a răcit complet tai blatul în trei discuri.


Crema de vișine:
Pui vișinele fără sâmburi (și sucul lăsat) într-o oală, adaugi zahărul și lași să clocotească pentru 5-10 minute. 



Adaugi amidonul și lași să fiarbă la foc mic, amestecând permanent până când compoziția se îngroașă. 



O lași să se răcească.

Crema mascarpone o mixezi bine cu zahărul pudră până când devine cremoasă. Mixezi smântânabine și o adaugi peste crema mascarpone și mixezi până la omogenizare.



Așezi primul blat pe un platou și pui în jurul lui inelul reglabil pentru tort. Torni jumătate din crema de vișine, 


iar deasupra întinzi jumătate din crema mascarpone 


și așezi al doilea blat deasupra. Torni restul cremei de vișine peste blat 


și întinzi restul cremei mascarpone 


apoi așezi al treilea blat deasupra și introduci platoul la frigider pentru 4-5 ore (sau peste noapte).



Mixezi 100ml frișcă lichidă cu 100ml smântână (cu peste 30% grăsime) și zahărul pudră. Separat mixezi crema de ciocolată și apoi o amesteci cu frișca și omogenizezi compoziția.



Treci pe marginile formei de jur împrejur un cuțit bine ascuțit trecut prin apă fierbinte. Desprinzi apoi inelul din jurul tortului. 


Îmbraci tortul cu cremă de ciocolată și păstrezi puțină cremă pentru ornat. 



Pentru ornat, pui ciocolata împreună cu frișca lichidă și untul într-o cratiță și le așezi pe baie de aburi și amesteci continuu până când ciocolata se topește, fără să fiarbă. 



Lași să se răcorească puțin compoziția și o întinzi peste tort, lăsând să curgă puțin peste margini. Ornezi tortul cu crema de ciocolată păstrată.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu