marți, 29 august 2017

Tort cu ciocolata, visine si crema de portocale




În urmă cu câteva zile a fost ziua de naștere a soțului meu și am vrut să-i fac o surpriză dulce și i-am pregătit un tort delicios.

Ingrediente:
-pentru blat:
50 g cacao neagră
150 ml apă
6 ouă
200 g zahăr
120 ml ulei
280 g faină
1 linguriță praf de copt
esență de rom

-pentru crema de vișine:
500g vișine
5 linguri zahăr brun
4-5 linguri amidon de porumb

-pentru crema de portocale:
120 ml suc proaspăt stors de portocale
70g zahăr
250 g mascarpone

-pentru ornat:
200g ciocolată neagră
400ml frișcă lichidă
30g zahăr pudră

Mod de preparare:
Pentru crema de ciocolată, încălzești frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi ciocolata ruptă bucățele. 


După un minut amesteci bine și vei obține o cremă fină. O lași să se răcească complet și o dai la frigider pentru câteva ore ( sau peste noapte). 


Pentru blat pui cacaoa într-un vas și torni apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi lași la răcit. Strecori compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao.
Bați albușurile spumă tare cu un praf de sare. Adaugi jumătate din cantitatea de zahăr și mixezi până obții o bezea lucioasă, 


care face țepi atunci când scoți paletele mixerului. Galbenușurile le freci cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Adaugi treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită. 


Încorporezi făina amestecată cu praful de copt și la sfârșit, în 2-3 reprize, bezeaua.




Torni compoziția într-o tavă (23 cm diametru) tapetată pe fund cu hârtie de copt iar marginile unse cu unt. 


Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, până blatul devine ferm la atingere. Îl scoți pe un grătar și-l lași la răcit. 


După ce s-a răcit complet tai blatul în trei discuri. Eu am decupat partea mai bombată de deasupra, pentru a obține 3 blaturi drepte.


Crema de vișine:
Pui vișinele fără sâmburi (și sucul lăsat) într-o oală, adaugi zahărul și lași să clocotească pentru 5-10 minute. 


Adaugi amidonul 


și lași să fiarbă la foc mic, amestecând permanent până când compoziția se îngroașă. O lași să se răcească.


Așezi primul blat pe un platou și pui în jurul lui inelul reglabil pentru tort. Torni compoziția 


și așezi al doilea blat deasupra și introduci platoul în frigider.



Crema de portocale:
Speli bine portocalele și răzuiești coaja pe răzătoarea mică. Storci apoi sucul de la portocale și pui 120 de ml într-o oală. Adaugi și coaja rasă și pui la fiert pe baie de aburi (pe o altă oală în care apa fierbe). 


Separat amesteci ouăle cu zahărul până când se deschid ușor la culoare. Pui ouăle peste sucul de portocale, 


amesteci bine și lași să fiarbă până când compoziția se îngroașă și seamănă 
cu o smântână. 


În tot acest timp e bine să amesteci pentru a evita formarea de cocoloașe. Cand crema e gata o acoperi cu folie alimentară și o dai la rece.


Mascarpone la temperatura camerei o mixezi bine până când devine cremoasă. Adaugi crema de portocale răcită și mixezi ușor până la omogenizare.


Torni crema peste blat și așezi al treilea blat deasupra, apoi introduci platoul la frigider pentru 2 ore.





Mixezi crema de ciocolată 


și apoi o amesteci cu frișca lichidă mixată cu zahărul pudră.


Treci pe marginile formei de jur împrejur un cuțit bine ascuțit trecut prin apă fierbinte. Desprinzi apoi inelul din jurul tortului. 


Îmbraci tortul cu cremă de ciocolată și ornezi după imaginație. Eu am vrut să fac o floare. Pentru a obține aceste petale folosești un dui rotund cu diametru de 1 cm și formezi puncte de cremă, apoi cu ajutorul unei spatule sau coada unei lingurițe tragi ușor crema spre interior. În centrul florii faci un punct mai mare de cremă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu