duminică, 21 septembrie 2014

Tort cu crema de mure




Deoarece ador torturile cu mure m-am gandit sa incerc o reteta foarte usor de pregatit dar si foarte delicioasa.

Ingrediente:
Pentru blat:
50 g cacao neagra
150 ml apa
6 oua
200 g zahar
120 ml ulei
280 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de rom

pentru crema de mure: 
500g mure / 250 ml suc natural din mure
1 plic budinca frisca
4 linguri zahar
150 ml frisca lichida
1 plic gelatina 

pentru crema de vanilie:
1 plic budinca vanilie
250 ml suc lapte
3 linguri zahar
150 ml frisca lichida
1 plic gelatina

pentru jeleu: 
300g mure
250 ml compot din mure
4 linguri zahar
1 plic Tort-gelee rosu Dr. Oetker


pentru decor: 
200 ml frisca lichida


Mod de preparare:
Reteta de blat o gasiti  cu poze si la Tortul de ciocolata si crema mascarpone . Am folosit aceasta reteta deoarece imi place foarte mult si este exact pe gustul meu.
Pentru blat pui cacaoa intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu,pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao.
Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din cantitatea de zahar si mixezi pana obtii o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoti paletele mixerului. Galbenusurile le freci cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana devin albe si cremoase. Adaugi treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita. Incorporezi faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua.
Torni compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Il scoti pe un gratar si-l lasi la racit.
Pentru a obtine sucul de mure eu am trecut 500g de mure prin masina cu separator (cea pentru suc de rosii) si am eliminat semintele.

Pui pe foc, intr-un vas, laptele cu praful de budinca

iar in altul, sucul de mure cu praful de budinca si zaharul, la foc mic,

mestecand continuu pana incepe sa se ingroase compozitia. Dai deoparte apoi, acoperi cu folie alimentara sa nu prinda pojghita si lasi sa se raceasca. Dupa ce s-a racit putin amesteci compozitia cu frisca batuta. 
Prepari gelatina conform indicatiilor de pe ambalaj si o incorporezi in compozitie.
Blatul de cacao il tai in doua parti egale si il insiropezi cu compot de mure. Pui unul din blaturi pe platou, in interiorul unui inel reglabil de tort si cu o lingura incepi sa pui peste blat din crema. Pui chiar in centru o lingura de crema de vanilie apoi deasupra una de mure, 

iarasi vanilie, apoi mure, si tot asa, pana se termina cele 2 creme.

Pentru a obtine acest rezultat m-am inspirat dintr-o reteta de-a Violetei Postolache .
Asezi deasupra al doilea blat si introduci tortul in frigider.
Asezi peste blat 150g de mure 

iar din restul faci compot. 

Pentru jeleu amesteci compotul de mure conform indicatiilor de pe ambalajul plicului de Tort-jelee de la Dr. Oetker apoi il torni peste mure.

Introduci tortul in frigider pentru cateva ore (chiar peste noapte).
Treci pe marginile formei de jur imprejur un cutit bine ascutit trecut prin apa fierbinte. Desprinzi apoi inelul din jurul tortului.

Bati frisca cu zaharul pudra pana se intareste si ornezi tortul.




Va doresc pofta buna!


4 comentarii:

  1. Vaaaaaaai, ce deliciosenie ai aici!!! Ador murele, mmmmm, imi si imaginez cat de bun este! Felicitari, arata suuuuper, ca tot ceea ce faci tu de fapt :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ce bine arata! si cred ca este delicioasa! deci cand vin la tine?

    RăspundețiȘtergere