luni, 8 ianuarie 2018

Tort cu mure și mascarpone



Vă invit să încercați un tort delicios, pe care eu l-am pregătit pentru fetița mea, de Sf. Andrei.

Ingrediente:
-pentru blat:
4 ouă mari
200 g unt
150 g zahăr
320 g făină
2 lingurițe praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1/3 linguriță sare
120 ml iaurt
150 ml lapte
1 linguriță extract de vanilie

Mousse de mure:
450 g mure
3 linguri zahăr
40ml apă
300 ml smântână pentru frișcă
250 g mascarpone
50g zahăr măcinat
10g gelatină

-pentru ornat:
100g smântână pentru frișcă
100g frișcă lichidă
3 linguri zahăr măcinat
5 linguri suc de mure
mure

Mod de preparare:
Untul moale la temperatura camerei îl mixezi cu zahărul până când devine cremos și aerat. 


Adaugi ouăle pe rând și mixezi bine după fiecare adăugare.


Separat amesteci făina cu praful de copt, bicarbonatul și sarea. 


Într-un alt vas amesteci iaurtul cu laptele și vanilia. Adaugi cele două compoziții alternativ în crema de unt și ouă și mixezi ușor. 



Preîncălzești cuptorul la foc mediu (180 de grade) și tapetezi o tavă de 23cm diametru cu hartie de copt. Torni compoziția în tavă și nivelezi. 


Coci blatul timp de 20-25 de minute până când este auriu deasupra. Când e gata îl scoți din cuptor și-l lași la răcit. 


Tai blatul în 3 părți egale (pe orizontală).

Murele (eu am folosit congelate) le pui pe foc cu 3 linguri de zahăr și 40ml de apă. 


Din momentul în care încep să fiarbă le lași 10 minute pentru a se înmuia suficient. Le pui într-o sită și le pisezi cu o furculiță, apoi le apeși pentru a scurge zeama. Lași sucul rezultat să se răcească complet.


Gelatina o pui la hidratat în 50 ml de suc de mure rece, iar după 10 minute o topești la bain-marie. 
Păstrezi 4-5 linguri din sucul de mure pentru a orna tortul (opțional).
Smântâna pentru frișcă o mixezi cu zahărul măcinat până când devine pufoasă, apoi adaugi mascarpone. Adaugi sucul de mure rămas și omogenizezi. Iei câteva linguri din compoziție și le adaugi peste gelatina răcită, apoi o adaugi peste crema cu mascarpone și omogenizezi.



Așezi un blat pe un platou, în interiorul unul inel reglabil, torni 1/3 din cremă, nivelezi, apoi puni alt blat, torni 1/3 din cremă, așezi cel de-al 3-lea blat și torni crema rămasă, o nivelezi și lași tortul la rece pentru minim 2 ore (sau peste noapte). 


Înainte de a desface inelul de tort treci cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. 


Mixezi frișca lichidă cu smântâna pentru frișcă, apoi adaugi zahărul măcinat și suc de mure și mixezi până când obții o frișcă fermă. Îmbraci pereții tortului cu frișcă.
Decorezi tortul cu frișcă și mure, după imaginație.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu