marți, 17 februarie 2015

Tort cu blat de nuci si crema mascarpone





Ingrediente
-pentru blat (20cm):
200 g unt
150 g zahar
4 oua
1/2 lingurita scortisoara pudra
1 varf cutit coaja de lamaie rasa
100 g faina
2 lingurite praf de copt
200 g nuci macinate
1 plic zahar vanilat

-pentru crema:
500 g mascarpone
80 g zahar
300 g frisca lichida
1 plic gelatina

-pentru decor:
200 ml frisca lichida
20g zahar pudra
50 g ciocolata amaruie

Mod de preparare:

Bati untul moale lasat la temperatura camerei, impreuna cu zaharul, pana obtii o crema spumoasa,


dupa care adaugi ouale, unul cate unul.


Inglobezi scortisoara si esenta de lamaie, apoi faina amestecata cu praful de copt si nucile macinate

si amesteci usor, cu o lingura de lemn, pana se omogenizeaza compozitia.


Ungi cu unt o forma de tort, 


si dai la cuptor sa se coaca pentru aproximativ 50 de minute, la 180 de grade C. Scoti blatul si il lasi sa se raceasca complet,



apoi il tai in doua.


Intre timp bati frisca impreuna zaharul si zaharul vanilat pana se intareste.
Adaugi frisca batuta peste mascarpone si amesteci pana se omogenizeaza.



Hidratezi gelatina in 50 ml apa pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. O lasi sa se raceasca putin. Pastrezi intr-un vas 1/3 din crema mascarpone, iar restul cremei o amesteci cu gelatina.

Pui unul din blaturi pe platou in interiorul unui inel, torni crema mascarpone (amestecata cu gelatina)


si asezi cel de-al doilea. Lasi tortul in frigider pentru 1-2 ore.
Inainte de a desface inelul treci cu grija de jur-imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.



Imbraci tortul cu crema mascarpone ramasa.


Masori o fasie de hartie de copt, lunga si lata cat sa acopere marginea tortului. Pui ciocolata (topita pe baie de aburi) intr-un posh la care s-a atasat un varf rotund si subtire decorezi fasia dupa plac. Infasori hartia de copt in jurul tortului si il dai la rece cateva minute, pana se intareste ciocolata,


apoi cu grija inlaturi hartia de copt.
Mixezi frisca lichida cu zaharul pudra si decorezi tortul dupa imaginatie. Aceasta dantela frumoasa am vazut-o la Miha Simuc si mi-a placut foarte mult.



Va doresc pofta buna!

3 comentarii: