sâmbătă, 7 octombrie 2017

Salata de toamna cu bureti


Această salată delicioasă am făcut-o după o rețetă de-a d-nei Vanda Scutaru, căreia îi mulțumesc! :*


Ingrediente (pentru 17 borcănele mici):
3,5 kg opintici (aprox. 2,5 kg curățați)
2 kg gogoșari
1 kg ceapă
1 kg morcovi

-Pentru baiț:
1 l apă
400 ml oțet
8 linguri zahăr
400 ml ulei
1/2 lingură cu boabe de piper
1 1/2 linguri cu sare grunjoasă pentru murături
3-4 foi dafin

Mod de preparare :
Cureți opinticii de impurități, îi speli în 3-4 ape 


și îi pui la fiert într-o cratiță cu apă cât să-i cuprindă și o linguriță de sare. 


Cureți spuma care se ridică deasupra 


și lași la fiert bureții, la foc mijlociu, până când sunt fierți ( aproximativ 60 de minute i-am lăsat eu). Când sunt fierți îi strecori și îi treci printr-un jet de apă rece.


Morcovii curățați și spălați îi fierbi în apă cu o linguriță de sare. Nu se fierb total, numai puțin, cât să se înmoaie puțin și să se poată tăia mai ușor.



Gogoșarii îi cureți de cotoare și semințe, îi speli și îi tai pe lungime, fideluță.


Ceapa curățată și spălată o tai julien.


Morcovii fierți și răciți îi tai în rondele. Dacă au diametrul mai mare, îi tai în jumătăți de rondele.


Pentru baiț, pui pe foc o cratiță încăpătoare, în care pui apa, oțetul, uleiul, foile de dafin,  piperul, zahărul și sarea. 


Când acest amestec dă în clocot adaugi pe rând legumele. Prima dată pui gogoșarii și îi lași să clocotească 3-4 minute. 



Îi scoți apoi cu o paletă și îi pui într-un castron sau cratiță.


Pui apoi în baiț ceapa. 


O scoți după 4-5 minute și o răstorni peste gogoșari.


Pui în baiț morcovii pentru 4-5 minute, îi scoți și îi răstorni peste gogoșari și ceapă.


La final pui în baiț opinticii și le tragi un clocot de 3-4 minute. 


Adaugi și opinticii peste celelalte legume și amesteci. În același timp aduni de prin compoziție frunzele de dafin și boabele de piper.


Pui salata în borcane spălate și uscate în cuptor. Tasezi bine compoziția în borcane iar deasupra torni 1-2 linguri din baiț. 


Înfiletezi capacele la borcane. Borcanele le pui într-un vas larg și înalt pe fundul căruia ai pus un prosop. Torni apă în vas cât să ajungă până aproape de capace. 



Sterilizezi borcanele timp de 25-30 de minute din momentul în care apa a început să clocotească. Stingi focul, pui borcanele într-o pătură și le lași învelite până când se răcesc.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu