vineri, 13 ianuarie 2017

Tort cu crema de afine, ciocolata si blat de biscuiti




Deoarece aveam niste afine prin congelator, m-am gandit sa pregatesc un tort rapid, cu un blat de biscuiti. Din compozitia tortului nu putea sa lipseasca ciocolata, deoarece acesta este ingredientul de baza al tuturor prajiturilor si torturilor (daca ma iau dupa parerea familiei mele). Asadar m-am conformat. A fost muulta ciocolata. Rezultatul a fost delicios, dar daca ar fi sa-l mai fac o data as schimba putin reteta, pentru ca nu-mi place diferenta aceasta mare dintre straturile de afine si ciocolata. As pune mai putina frisca lichida in crema de afine si as incerca sa fac straturile egale (as pune doar 100ml frisca lichida in crema de afine). Desi nu arata exact cum mi-am dorit, tortul a fost delicios.

Ingrediente:
-pentru blat:
250g biscuiti
140g unt

-pentru crema de ciocolata:
250g mascarpone
100g ciocolata neagra 74% cacao
100ml frisca lichida
50g zahar

-pentru crema de afine:
250g afine
70g zahar
150g iaurt simplu
250ml frisca lichida
10g gelatina
50ml apa

-pentru ornat:
100g ciocolata neagra
150ml frisca lichida

Mod de preparare:
Topesti untul intr-o cratita, la foc mic. Maruntesti biscuitii, ii pui intr-un vas si apoi torni untul si amesteci pana cand obtii o compozitie omogena. Pui o forma cu pereti detasabili (sau un inel reglabil de tort) pe un platou (diametru de 20 cm) si torni compozitia de biscuiti, apoi o tasezi cu ajutorul unui pahar cu fundul drept. 


Dai blatul la frigider si intre timp pregatesti crema de ciocolata.
Pentru crema de ciocolata maruntesti ciocolata neagra. Incalzesti 100ml de frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata si amesteci pana obtii o crema omogena. 


O dai la rece pentru 1-2 ore (acum fiind asa frig afara -9 grade, o scoti pe geam si se raceste in cateva minute), apoi o mixezi.
Mixezi crema mascarpone cu zaharul macinat si apoi adaugi crema de ciocolata si mixezi pana cand se omogenizeaza compozitia. 


Torni crema de ciocolata peste blatul de biscuiti si dai la rece.


Mixezi afinele 


si le treci printr-o strecuratoare pentru a elimina cojile. 


Pui gelatina la hidratat in apa rece. Adaugi gelatina (topita in prealabil pe baie de aburi) peste crema de afine si amesteci cu iaurtul. 


Mixezi frisca lichida cu zaharul macinat si apoi adaugi crema de afine.


Mixezi usor pana la omogenizare. 


Torni crema de afine peste crema de ciocolata si dai la rece. Dupa 2 ore, cand crema s-a intarit, indepartezi inelul de tort. Inainte de a desface inelul de tort treci cu grija de jur imprejur cu un cutit, pentru a dezlipi marginile. 


Incalzesti 100 ml frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata maruntita si amesteci pana obtii o crema omogena. O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort lasand sa curga usor peste margini. Ornezi dupa imaginatie. 
Mixezi frisca lichida ramasa si decorezi tortul dupa imaginatie. 


Lasi tortul la rece pentru cateva ore si apoi il servesti.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu