duminică, 21 februarie 2016

Prajitura cu mure, ciocolata si crema mascarpone



Dupa cum ati observat, noua ne plac foarte mult prajiturile / torturile cu mure si ciocolata. In combinatie cu crema mascarpone si nuci caramelizate a iesit o prajitura delicioasa pe care va invit sa o testati si voi. Daca nu va place ciocolata neagra, puteti incerca aceasta reteta cu ciocolata cu lapte (sunt sigura ca va iesi la fel de gustoasa prajitura).

Ingrediente:
Pentru blat:
25 g cacao neagra
75 ml apa
3 oua
100 g zahar
60 ml ulei
140 g faina
1/2 lingurita praf de copt
esenta de rom

Pentru crema 1:
100 g ciocolata neagra
250g mascarpone

Pentru crema 2:
200 g mure
2 linguri zahar brun
1 lingura amidon de porumb

Pentru ornat:
50g zahar
40g nuci

Mod de preparare:
Pentru blat, pui cacaoa intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu,pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao.
Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din cantitatea de zahar si mixezi pana obtii o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoti paletele mixerului. Galbenusurile le freci cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana devin albe si cremoase. Adaugi treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita. Incorporezi faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua. Pentru mai multe fotografii din timpul pregatirii blatului puteti viziona reteta Tort cu ciocolata si crema de vanilie , la care am folosit acelasi blat.
Torni compozitia intr-o tava (30x18 cm) tapetata cu hartie de copt. 


Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. 


Il scoti pe un gratar si-l lasi la racit.
Topesti ciocolata la bain-marie.



Mixezi mascarpone pana devine cremoasa. Adaugi ciocolata topita si racita 


si mixezi pana obtii o crema omogena.
Pui murele la fiert cu zaharul pentru 5 minute, 


adaugi amidonul si mai lasi sa fiarba cateva minute (amestecand continuu), pana se ingroasa compozitia.


Blatul racit il tai in doua bucati egale (pe mijloc), si apoi fiecare parte o tai in 2, pe orizontala. Pui unul din blaturi pe platou, adaugi 1/3 din crema de ciocolata, pui alt blat, adaugi crema de mure, 


asezi al treilea blat, intinzi 1/3 din crema de ciocolata, asezi ultimul blat si intinzi restul de crema.


Pentru a carameliza nucile, pui zaharul pe foc mic, intr-o cratita 


si cand devine lichid adaugi nucile taiate marunt si amesteci repede, apoi rastorni compozitia pe o hartie de copt. 


Cu ajutorul ciocanului de snitele maruntesti nucile invelite in hartie de copt si intr-un prosop. 


Adaugi nucile peste crema de ciocolata.


Dai prajitura la rece pentru 2-3 ore, apoi o feliezi si o servesti.


4 comentarii: